Έχουν περάσει σχεδόν πέντε (5) χρόνια από την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση του “Κινήματος Πολιτών – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμεμετά από την πρωτοβουλία του αειμνήστου Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη , και η αποδοχή των προσπαθειών όλων μας, με κυρίαρχη αυτή των πολιτών, μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετική και αυτό γιατί  αναγνωρίζεται η σημαντικότητα ενός εγχειρήματος που ΔΕΝ έχει σκοπιμότητες αλλά ΣΚΟΠΟΥΣ όπως αυτούς που αναφέρονται τόσο στην ιδρυτική μας διακήρυξη ,όσο και στο Προσκλητήριο που απευθύναμε προς κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.

 

Η  εξαιρετική στήριξη που μας έχει παρασχεθεί αλλά και παρέχεται τόσο από φορείς (όπως ο Δημόσιος Τομέας, τα Επιμελητήρια,  οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, η πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων κ.λπ.) όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και η εθελοντική συμμετοχή πολιτών, συνδράμουν στον μέγιστο βαθμό σε αυτό που αποκαλούμε αναβάθμιση της καταναλωτικής μας συνείδησης.

 

Τι είναι και τι αντιπροσωπεύει το Κίνημα Πολιτών – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε ;

Ποιοί οι στόχοι του ;

Πώς και γιατί δημιουργήθηκε ;

Ποιοί συμμετέχουν και ποιοί μπορούν να συμμετέχουν ;

Σε ποιούς απευθύνεται ;

Τί έχει επιτύχει μέχρι τώρα και ποιές οι δράσεις του ;

 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

 

Εκατό προσωπικότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ, τους Δικηγορικούς, Ιατρικούς και Τεχνικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια, τον Επιστημονικό και Καλλιτεχνικό κόσμο και τον Τύπο μαζί με τους Προέδρους των ανώτατων και ανώτερων Συνδικαλιστικών Οργάνων των Εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους Προέδρους Εμπορικών, Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, Συνομοσπονδιών, Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Συνδέσμων του Εμπορίου και της Αγοράς κλπ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν το « ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και με «Προσκλητήριο» κάλεσαν και καλούν  όλους τους Έλληνες να μετάσχουν ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων, να στηριχθούν ο εσωτερικός Τουρισμός, οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί, οι Επαγγελματίες, οι Έμποροι, οι Βιοτέχνες και γενικά η Ελληνική Επιχειρηματικότητα.

 

       Σύνθημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είναι:

«ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά»

και

«καταναλώνουμε ό, τι παράγουμε».                                       

                                                                                

                                                                    

 Το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ μετά την δημόσια παρουσία του που έγινε με συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την 12η Οκτωβρίου 2010 συνάντησε μεγάλη αποδοχή από προσωπικότητες, Προέδρους και Στελέχη Φορέων (Εμπορικά Επιμελητήρια, ΠΑΣΕΓΕΣ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας, ΣΕΛΠΕ, , Ενώσεις Ξενοδόχων κλπ). Στη συνέχεια το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ έλαβε νομική μορφή «μη κερδοσκοπικής εταιρίας του Αστικού Κώδικα» και προχώρησε στην εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές κάθε πρωτεύουσας νομού και τους Προέδρους των τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΟΙΥΕ, Ενώσεων Ξενοδόχων κλπ προχώρησε   στην δημιουργία «Παραρτημάτων» σε διάφορες πόλεις. Ήδη Παραρτήματα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ λειτουργούν και αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στις πόλεις – πρωτεύουσες νομών όπως : Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Βόλος, Δράμα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σύρος, Χανιά καθώς και σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας.

Άρθρα, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ εμφανίζονται στις εφημερίδες, εκπομπές και συζητήσεις γίνονται στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις με συνεχή προβολή του συνθήματος «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά». Παράλληλα εκδίδονται ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων, των Επιμελητηρίων και Συλλόγων, των Σωματείων και όλων των Συλλόγων νομών, ενώ τοποθετούνται και οι αφίσες του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ζήτησε και επισκέφθηκε  όλα τα πολιτικά κόμματα με σκοπό να τα ενημερώσει για τους σκοπούς του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και να ζητήσει την στήριξή τους. Όλοι εξέφρασαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και δήλωσαν ότι τα κόμματά τους υιοθετούν τους σκοπούς του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και θα στηρίξουν τις προσπάθειές του. 

 

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που περνά τόσο η χώρα αλλά και η κοινωνία μας γενικότερα, ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις αναφορικά με την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ προσπάθεια που πρέπει όλοι μας και από κάθε θέση, να καταβάλλουμε.

 

Ήδη και μέσα σε αυτά τα χρόνια το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ προσπάθησε με κάθε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την διάχυση της πληροφόρησης προς κάθε κατεύθυνση, και βρήκε θερμότατη ανταπόκριση με αποτέλεσμα την πρώτη εκδήλωση “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ”, για την στήριξη των Ελληνικών Προϊόντων στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, την 30-31/5/2011, που είχε εξαιρετική επιτυχία.

 

Πολλές επιχειρήσεις αφιλοκερδώς στήριξαν και στηρίζουν  του Κινήματος Πολιτών, είτε με την προσφορά εποπτικού και διαφημιστικού υλικού, είτε με την “υιοθέτηση” του λογότυπου του Κινήματος τόσο στους χώρους των εγκαταστάσεών τους όσο και σε άλλα υλικά όπως συσκευασίες κ.λπ., ώστε να διαχέεται η πληροφορία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας.

 

Ήδη πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η συμμετοχή σε αυτό Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων όπως:

 

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ,

ΤΡΑΜ ΑΕ

ΗΣΑΠ

 

όπου τοποθέτησαν αφίσες σε όλους τους χώρους τους, όπου εκατομμύρια επιβατών είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το  ΚΙΝΗΜΑ.

 

Αλυσίδες SUPER MARKET όπως:

 

Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour, Σπανός, Παναγιωτόπουλος, Βερόπουλος, PROTON, BAZAAR AE,  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ COOP ΑΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΣΟΥΤΗ, ΑΡΙΣΤΑ, ΠΑΜΒΩΤΙΣ,  KEY FOOD, GL ΓΑΛΗΝΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ, ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ,  ΦΑΙΣΤΟΣ, MY MARKET, ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ κ.α.,

παρείχαν συνεχή στήριξη με εκτύπωση εκατομμυρίων σακουλών με το λογότυπο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με αποτέλεσμα αντίστοιχα εκατομμύρια των καταναλωτών πελατών τους να μεταφέρουν μέχρι  και το σπίτι τους το μήνυμα “ΝΤΥΝΟΜΑΙ – ΤΡΩΩ - ΚΑΝΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”.

 

Επιχειρήσεις τροφίμων-εστίασης  όπως η ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΑΕ εκτύπωσε αφίσες – σακούλες και διαφημιστικά εντάσσοντας επίσης το λογότυπο σε αυτά.

 

Επιχειρήσεις εκδοτικές όπως η ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕ  εκτυπώνουν αφιλοκερδώς εποπτικό και έντυπο υλικό του Κινήματος.

 

Δεκάδες άλλων επιχειρήσεων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.

 

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

 

 

ΓΣΕΒΕΕ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ,  ΓΣΕΕ,   ΑΔΕΔΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ, ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ έχουν εντάξει το σύνθημα του Κινήματος σε διαδικασίες προώθησής του, προς τα μέλη τους και τοποθετούν αφίσες  του κινήματος σε κάθε επιχείρηση – κατάστημα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όσοι εκδίδουν πληροφοριακά έντυπα το έχουν κάνει πρωτοσέλιδο όπως η περίπτωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, όπου διανεμήθηκε  σε πάνω από 35.000 επιχειρήσεις μέλη του ενώ μας διέθεσε τους χώρους του για ημερίδες και συνεντεύξεις τύπου.

 

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ιδιαίτερα στην στήριξη που μας παρείχαν και συνεχίζουν να μας παρέχουν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Φορείς των Επιχειρήσεων και ιδιαίτερα η ΓΣΕΒΕΕ που ταυτόχρονα μας φιλοξενεί, ενώ ο Πρόεδρός της είναι και Αντιπρόεδρος του Κινήματος.

 

Σε κάθε περίπτωση δε, η εξαιρετική υποστήριξη των προσπαθειών μας και από τα Επιμελητήρια (Επιμελητήριο Φλώρινας, Επιμελητήριο Κορίνθου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας  και άλλα) της χώρας, μας δίνει την δύναμη να συνεχίζουμε καθόσον αποτελούν κυρίαρχους αρωγούς στις δράσεις μας.

 

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, δεδομένου ότι αποτελούν όχι μόνο γνωμοδοτικά όργανα της Πολιτείας ή ΝΠΔΔ αλλά κάτι περισσότερο… τον φυσικό χώρο των επιχειρήσεων.

 

 

 Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Η ανεξάντλητη στήριξη από τους Πολίτες παρέχεται με την εθελοντική τους συμμετοχή τόσο ατομικά (όπως στην περίπτωση της εκδήλωσής μας στην Πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και αλλού) όσο και συλλογικά μέσω των οργάνων των Περιφερειών και των Δήμων σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όπου έχουν συσταθεί οι Τοπικές Επιτροπές.

 

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

Δυστυχώς στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα της οικονομίας των ημερών μας, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε άμεσα και διακριτά την ελληνικότητα ενός καθολικά, στην Ελλάδα, παραγόμενου προϊόντος.

 

Για το ζήτημα αυτό δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα και ήρθαμε σε επαφή με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ώστε να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις ενέργειες της Πολιτείας για την υιοθέτηση σήματος που θα καθορίζει και προσδιορίζει την Ελληνικότητα Προϊόντων και Υπηρεσιών, ώστε ο καταναλωτής που επιθυμεί Ελληνικό προϊόν ή υπηρεσία να το βρίσκει εύκολα.

Αυτό έχει ήδη προχωρήσει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης (ΓΓΕ), καθώς έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενέργειες και με την ψήφιση του σχετικού νόμου έχει επιλεγεί και το επίσημο λογότυπο – σήμα για τα Ελληνικά Προϊόντα, η γνωστή σε σχήμα καρδιάς Ελληνική σημαία.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Θα πρέπει οι καταναλωτές να αναλάβουν την πρωτοβουλία να στηρίζουν τις Ελληνικές Παραγωγικές Μονάδες, γιατί έτσι,

 

όλοι μας,

 

 

Με μία νέα οπτική θεώρηση των πραγμάτων και μέσα από ένα πρίσμα ποιοτικής αναβάθμισης τόσο των προϊόντων μας όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών,

μπορούμε, όπως προτείνει το Κίνημα Πολιτών Καταναλώνουμε ό, τι Παράγουμε, να αναδείξουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο και κατά πρώτον, στο «ελληνικό εμπορικό ράφι», το ελληνικό αγροτικό προϊόν, να αναγεννήσουμε την ελληνική παραγωγική μηχανή στο ένδυμα, στο παπούτσι, στο κόσμημα και σε κάθε τι που στο βωμό μιας λανθασμένης καταναλωτικής πρακτικής σχεδόν «εξοβελίστηκε» από τις επιλογές μας.

Να ανακαλύψουμε πάλι την αξία της Ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας στον τουρισμό και την επισκεψιμότητά μας  στο παραδοσιακά φιλόξενο ελληνικό κατάλυμα, είτε ξενοδοχείο είτε ξενώνα και σε κάθε σημείο της πατρίδας μας.

Να επανεκτιμήσουμε τις δυνατότητές μας

Να «αυτοεπενδύσουμε» στις δικές μας δυνάμεις.

Να μας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Να αναμορφώσουμε την  καταναλωτική μας συνείδηση.

Να μας ανακαλύψουμε από την αρχή.”

 

 ΑΛΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 

Με την έναρξη των σχολικών περιόδων από το 2011, δραστηριοποιηθήκαμε στην προώθηση του συνθήματος “ΡΟΥΧΑ και ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”, ώστε άμεσα τόσο οι γονείς όσο και η νέα γενιά να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους και μέσα από αυτό να αναπτύξουν την λογική αυτής της νέας καταναλωτικής συνείδησης που θα μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά δημιουργώντας συνειδητοποιημένους πολίτες που θα στηρίζουν αποτελεσματικά την “ελληνική παραγωγική μηχανή” και κατά συνέπεια τις θέσεις εργασίας, και την οικονομία μας.

 

Συνεχίσαμε την δράση μας και σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενεργοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες για την κατά προτεραιότητα στήριξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων καθώς και των τοπικών αγορών ώστε σε ευρεία κλίμακα αυτό να αποτελεί τελικά πανελλήνια πρακτική που καθοριστικά στηρίζει την οικονομία μας.

 

Διοργανώσαμε δράσεις και ημερίδες με επιτυχία και αποδοχή από την κοινωνία.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

 

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στην Αττική  συμμετέχει  καθοριστικά  στις προσπάθειες μας και ήδη έχει οργανώσει δύο ημερίδες για την ενεργοποίηση των δημοτών με σκοπό την με κάθε τρόπο στήριξη της τοπικής Αγοράς ενώ ταυτόχρονα έχει συστήσει και ειδική Επιτροπή για την Επιχειρηματικότητα, που συνεδριάζει κάθε μήνα στο Δημοτικό κατάστημα. Μέσα στις επόμενες δε εβδομάδες σχεδιάζει και προγραμματίζει σχετικές εκδηλώσεις σε κεντρικούς δημοτικούς χώρους.

 

Ο Δήμος Ηλιούπολης στην Αττική μας διέθεσε δημόσιο χώρο και εκθεσιακά περίπτερα όπου συμμετείχαν χωρίς κόστος Ελληνικές Επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα από νέα παιδιά – μαθητές – πολίτες παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα με κύριο θέμα την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς. Ταυτόχρονα έγιναν ημερίδες με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα σε αμφιθέατρο εκδηλώσεων του Δήμου.

 

Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού στην Αττική προγραμματίζει άμεσα τις επόμενες ημέρες και σε συνεργασία με το Κίνημα, αντίστοιχες δράσεις.

 

Συμμετείχαμε, μετά από πρόσκληση του διεθνούς οικονομικού περιεχομένου περιοδικού ECONOMIST, στο FORUM  με την Ελληνική Κυβέρνηση, και με θέμα την οικονομική κρίση που μετέρχεται η Χώρα.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμη μία φορά,  ότι η κοινή προσπάθεια απαιτεί την συμμετοχή όλων μας και η παρουσία όλων εδώ αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι αυτό δεν είναι πια πρόθεση,  αλλά πραγματικότητα.